BERARD AIT (İşitsel Algı Eğitimi)

BERARD AIT (İşitsel Algı Eğitimi)

BERARD AIT (İşitsel Algı Eğitimi)

Berard Eğitimi Dr. G. Berard tarafından 1960’ lı yıllarda geliştirilmiş ve 50 yılı aşkın süredir de tüm dünyada 450 den fazla merkezde uygulanmaktadır.

BERARD Eğitimi, earducator adlı eğitim cihazı ile verilmektedir. Earducator özel olarak seçilmiş müzikleri modüle ederek işler. Frekanslarla ve filtrelerle değişime uğramış bu sesleri özel bir kulaklık vasıtasıyla eğitimi alan kişiye ulaştırır.. Berard metodu işitmenin algıda yüklendiği rolü sağ kulağı eğiterek dinlemeye çevirmeye yönelir. Bu sistemde; kulaklık vasıtasıyla gelen sesler ayrıştırılarak algı sistemi uyarılır, algı artar, işitme dinlemeye dönüşürken öğrenme gerçekleşir  ve  davranışa dönüşür…

  • Davranışlardaki olumlu değişmeler işitmenin dinlemeye dönmesi ile olur.
  • Konsantrasyon ve algının yükselmesi için işitme dinleme’ye döndürülmelidir.
  • Dış dünyayı nasıl algıladığımız, sesleri nasıl algıladığımıza bağlıdır. Bu yüzden sesi işlediğimiz ve süzdüğümüz zaman algımız da değişir.

BAKARIZ AMA GÖRMEYİZ, İŞİTİRİZ AMA DİNLEMEYİZ!

İşitme dışarıdaki seslerin pasif bir şekilde bize gelmesidir. Dinleme ise bizim istek ve ilgilerimize göre sesleri seçmemizdir. Bu nedenle dinleme yeteneği az olan ve bunu yanlış kullananların dikkatleri de çabuk dağılır. Dikkatlerini uzun süre aynı şey üzerinde yoğunlaştıramazlar ve tüm duyu organlarından gelen algıları birleştirmede zorlanırlar. İşitsel algı eğitimi olarak bilinen Berard eğitimi işte bu ilkeye dayanır.
 

KİMLER FAYDALANABİLİR ...
 

  • Çocuğunuza söyledikleriniz bir kulağından girip diğerinden çıkıyorsa,
  • Yaşıtlarıyla geçinemiyor, oyuna katılamıyor ya da oyunu bozuyorsa,
  • Başkaları konuşurken sırasını beklemeyi öğrenemiyor, sözlerini kesmeye devam ediyorsa,
  • Sıra beklemeden her yer ve her şeyde ilk olmak için atakta bulunuyorsa,
  • Dikkat isteyen etkinlikleri sürdüremiyorsa,
  • Ders çalışmasını telefon, kapı zili ya da sokaktan gelen sesler dahi bozuyorsa,
  • Sınavlarda daha sorunun bitmesini beklemeden ya da tamamını okumadan cevaplıyor ve cevaplarını bildiği soruları dikkatsizlik yüzünden yanlış cevaplıyorsa,
  • Küçük eşyalarını (telefon-defter-kalem) ya da öğretmenin veya anababasının iletilerini birbirlerine iletmeyi unutuyorsa,
  • Sosyal çevreden kendini soyutluyor ve içine dönük yaşıyorsa,
  • Sınıfta öğretmen dersi anlatırken o yanındaki ile aklına gelen bir başka şey üzerine konuşuyor ve öğretmenden sık sık ikaz alıyorsa,
  • Sınıfta arkadaşları dersi takip ederken o dersi takip edemiyor, sıralar arasında dolaşıyorsa,
  • Sınavlarda dikkatsizlik yüzünden, cevabı bildiği halde ya da çok basit toplamalarda işlem hatası yapıyorsa,
  • Algısı yavaşsa ve yavaş öğreniyorsa,
  • Konuşma gecikmesi varsa,
  • Ders çalışmaya ve test çözmeye istek duymuyorsa,
  • Derslerini çalıştığı halde istediği verimi alamıyorsa,
  • Test sınavlarında iyi sonuç almasına karşın, üniversitede istediği bölüm için daha yüksek puana gerek varsa,

 
BERARD METODU ( AIT ) SİZİN İÇİN ÇÖZÜM OLABİLİR ...


UYGULAMA NASIL YAPILIYOR..
Berard Eğitimi 20 kez yarımşar saatlik dinletiler halindedir. 20 gün günde 1 kez olarak dinleti yapılabildiği gibi, günde 2 kez olarak en az 3 saat ara ile 10 gün de yapılabilir. Rahat bir koltuğa oturan öğrenci sadece frekanslarından yararlandığı müziği dinleyerek öğrenme kulağı olan sağ kulağını geliştirir. Gelişim süreci bu 20 dinleti ile başlatılmış olur ve giderek açılan algı, tüm diğer yetileri etkileyerek 6 ay boyunca yükselir. Konsantrasyon, odaklanma ve diğer tüm alanlarda gösterilen gelişim normal ya da özel eğitim alan öğrencinin aldığı eğitimden verimini de en yüksek seviyeye taşır.
 
Frekansları  zengin,  özel seçilmiş müzik,  earducator cihazında dinletiler sırasında anında işlenir. Kulakeğitir (EAR-educator) cihazından işlenmiş müziği öğrenci,  özel kulaklıklarla dinler. Dinletiler sırasında öğrenci genellikle hiçbir şey yapmadan sadece müziği yarım saat dinler. Dans edebilir. Müziğe eşlik edebilir. Resim yapabilir. Küçük çocuklar hamur-yapboz gibi etkinlikler de yapabilir.
 
Her dinletide farklı müzik olup frekans yelpazesi genişliği düşünülerek dinleti programı hazırlanır. Devamlılık çok önem taşır. İlk 5 dinleti aralıksız yapılır. Dinleyecek kişinin genel sağlığı ve özellikle kulakları sağlıklı olmalıdır. Kulak iltihabı geçiriyorsa eğitime kulaklar iyileştikten sonra başlanır. Kulaklardaki sorun yüzünden antibiyotik kullanıyorsa eğitime başlanmaz, başlanmışsa ara verilir ve eğitime yeni başlamışsa,  iyileşme sonrası programa baştan başlatılır. Eğitimin sonuna doğru olan rahatsızlıkta ise iyileştikten sonra kalan dinleti sayısı uygulanır. Bu durumu, uygulama yapan eğitimci değerlendirir.
 
Dinletiler sırasında ve 6 ay süresince eğitim dışında kulaklıkla yüksek müzik dinlemek ve bilgisayarda çok ses çıkaran savaş oyunları gibi oyunları oynarken kulaklık kullanmak Berard etkisini geriletebileceğinden 6 ay süreyle kulaklıkla yüksek sese maruz kalmamak gerekir.


İŞİTSEL ALGI VE KULAGIMIZIN  ÖNEMİ ...

Berard Metodu ( AIT )Vücut dengemizi sağlar.Vücudumuzdaki tüm kasların hareketini kontrol eder.Beynimizin enerji kaynağıdır. Kulağın uyarılması, beynin enerji depolamasını, zihnimizin netleşmesini ve yaşam enerjimizi yüksek tutmasını sağlar.
 
Kulağımızın duyma kalitesi azaldığında yorgunluktan depresyona, öğrenme zorluğundan iletişim bozukluğuna, hiperaktiviteden dikkat eksikliğine kadar birçok soruna neden olmaktadır. Berard yöntemi kaliteli duymayı sağlayabilmenin en etkili, hızlı ve kolay yollarından biridir. Bu yöntem kulağın dinlemeyi öğrenmesine ve daha iyi ses analizi yapabilmesine olanak sağlar. Bunun sonucu da yaşam kalitenizi yükseltir.
 
Kulak, hayatımızda çok önemli bir rol oynamaktadır. Yüksek frekansla beynimize enerji verir ve şarj eder. Hem denge hem dinleme organı olduğu için iki duyuyu birleştirir. Denge bedenin kas ve hareketlerini organize eder ve aynı zamanda kulaktan aldığımız yüksek frekansla beynimizi bir dinamo gibi şarj eder, zihnimizi netleştirir ve yaşam enerjimizi yükseltir.
 
Bizim duyma şeklimiz değiştiği an yaşamımız, ruhsalımız ve psikolojimiz de değişir. Dolayısıyla dinleme seansları sürecinde, kas denge hareket ve beden farkındalığı destekler ve gelişir; duruş dikleşir. Hem ince hem de kalın motor becerileri güçlenir...
 
NEDEN FİLTRELENMİŞ SES KULANINLIR ...
 
Kulağın erken gelişiminin nedeni; sinir sisteminin gelişimine enerji sağlamada oynadığı roldür.
İşte bu ilksel yetkinlikten faydalanmak için filtrelenmiş ses kullanılır ve kulağın sesleri ayrıştırma görevini hafifletmenin etkin ve kalıcı bir yoludur.Örnegin 4000 hertz civarındaki filtreleme işlemi, beynin kendisini belli bölgelerinin akustik analizine yönlendirmesini sağlamaktadır...
 
BERARD METODUNUN İŞLEVİ ...
 
Berard yöntemi işitsel algıya dayalı bir tekniktir. Berard' a ait özel bir cihaz olan earducator ile verilen sesler, kulak zarından üzengi ve çekiç kemik kaslarının kasılma ve gevşemesiyle, kemik yolundan iç kulağa ulaşır. Bu hareketler sayesinde kulak, sesin tonunu ve şiddetini gerektiği gibi algılamaya başlar. Böylece orta kulak kasları iç kulağın fonksiyonlarını harekete geçirir. İç kulaktan da ses beyine iletilir...